Nové zemiakové recepty
Plnené zemiaky
(všetky recepty sú pre 4 osoby)
8 veľkých zemiakov (najlepšie nových), soľ, 1 lyžičku rasce, 1 bobkový list, 125 g rajčín, 100 g salámy (nakrájajte na hrubšie plátky), 100 g mozzarelly, ½ viazaničky oregana, čerstvo zomleté korenie, 3 lyžice oleja, 8 zelených olív plnených paprikou.
Príprava:
- 1. Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode spolu s rascou a bobkovým listom. Z každého zemiaku odkrojíme vrch a zemiak trošku vydlabeme.
- 2. Rajčiny umyjeme, prekrojíme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Salámu a mozzarellu tiež pokrájame. Oregano (čerstvé) umyjeme. Všetko spolu s vydlabanou časťou zemiakov spolu zmiešame s 2 lyžicami oleja a korením.
- 3. Zemiaky poukladáme na vymastený pekáč. Najskôr rozdelíme syrovú zmes. Olivy tiež pokrájame na kolieska a poukladáme na zemiaky. Vložíme do horúcej rúry (200 stupňov) a pečieme 10 – 15 minút. Potom ozdobíme oreganom a servírujeme.
Náš tip:
Ak nechcete, aby sa vám zemiaky prilepili na plech, vyložte ho alobalom. Zakryte ich alobalom ak nechcete, aby sa príliš opiekli.
Gratinovaná zelenina so šunkou
600 g nových zemiakov, soľ, ½ lyžičky rasce, 1 bobkový list, 1 zväzok mrkvy, 200 g kalerábu, 10 g masla, muškátový oriešok, biele korenie, ½ zväzku petržlenovej vňate, 200 g šunky, 100 g syra gouda.
Príprava:
- 1. Zemiaky uvaríme v slanej vode spolu s rascou a bobkovým listom. Scedíme ich a očistíme. Mrkvu a kaleráb očistíme a nakrájame na kolieska. Varíme v slanej vode asi 5 minút.
- 2. Zemiaky, mrkvu a kaleráb ukladáme do formy, ktorú sme potreli maslom. Posypeme s nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame nadrobno. Nasypeme na zemiaky.
- 3. Šunku nakrájame na malé kúsky, syr rozdrobíme a rovnomerne rozdelíme na zemiaky..
- 4. Vložíme do rúry, ktorú sme predhriali na 200 stupňov a pečieme 20 až 25 minút.
Zemiakový špíz s kuracím mäsom.
600 g malých najlepšie nových zemiakov, soľ, ½ lyžičky rasce, 1 bobkový list, 50 g prerastenej slaniny, 150 g malých rajčín, 150 g cukiny, 300 g kuracích pŕs, korenie, 2 lyžice oleja, 2 plnotučné jogurty,, 4 lyžice majonézy, 2 strúčiky cesnaku, 1 zväzok pažítky, ½ zväzku petržlenovej vňate, ½ lyžičky cukru.
Príprava
- 1. Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode s rascou a bobkovým listom. Očistíme a necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na pozdĺžne pásy a obtočíme ňou zemiaky.
- 2. Rajčiny a cukiny umyjeme. Cukiny nakrájame na menšie kúsky.
- 3. Kuracie prsia nakrájame a napichujeme na ihlu striedavo so zemiakmi, rajčinami a cukinou. Posolíme, pokoreníme a na horúcom oleji opekáme na oboch stranách 8 až 10 minút.
- 4. Jogurt zmiešame s majonézou, pridáme pretlačený cesnak. Umyjeme bylinky, nadrobno nakrájame a pridáme do omáčky. Pokoreníme, a podľa potreby pridáme cukor.
Náš tip
Ako si prácu urýchlime?
Zemiaky si môžete uvariť deň dopredu. Cez noc ich uložte v chladničke odokryté, aby nezvlhli.
Pečené zemiaky s rezňom
1 kg malých zemiakov, soľ, 1 lyžičku rasce, 1 bobkový list, 40 g oleja, korenie, 20 g masla, 40 g múky, ½ l mlieka, 1 zväzok petržlenovej vňate, biele korenie, 1 vajce, 4 morčacie rezne, strúhanku, 50 g rajčín.
Príprava
- 1. Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode s rascou a bobkovým listom. Potom ich očistíme a opečieme na horúcom oleji do zlatista. Posolíme a pokoreníme.
- 2. Maslo roztopíme v hrnci, pridáme múku a mlieko, zamiešame a varíme asi 3 minúty. Umytú petržlenovú vňať nadrobno nasekáme a pridáme do omáčky. Posolíme a pokoreníme.
- 3. Vajce zmiešame so soľou a korením. Rezne namočíme najskôr vo vajíčku, potom v strúhanke a vypražíme na horúcom oleji každú stranu cca 5 minút.
- 4. Rajčiny umyjeme, prekrojíme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Zemiaky, rezne a omáčku upravíme na tanieri a posypeme posekanými paradajkami.